Sunday, August 29, 2010

Bora Bora, French Polynesia, ...Paradise

Nyugodt idilik élet. Semmi gond nincs nyüzsgés, zaj, kinnt vagy a természetben. Ez az igazi! Valóban olyan, mint a Paradicsom. Nem a kerti paradicsomról van szó, bár nem tudom ez a kettő honnan és miért  kapta ugyanazt a nevet. Mindegy én mind a kettőt szeretem. Pár hét kevés amit itt elnyaralgat az ember.
Bora Bora egy sziget Francia Polinéziában a Társaság-szigetek csoportjában. Nevének jelentése tahiti nyelven "elsőszülött", mivel a legendák szerint az első szigetek között volt, amely kiemelkedett a vízből és sokáig női uralom alatt állt. Ez nagyon nekem való, szerintem azért is lett olyan nyugodt élet!
Papeetétől, Tahiti fővárosától 230 km-re, északnyugatra fekszik. 1 km² területű sziget amit  lagúna és korallzátony vesz körül. Hegyei a Mount Hue (619 m), a Mount Pahia (661 m) és a Mount Otemanura (727 m), melyek egy kialudt vulkán maradványai. Bora Bora mellet még két kisebb sziget is kialakult, Toopuaiti és Toopua. Legjelentősebb települései Vaitape, Motu Toopua és Motu Tevairoa. Két legfontosabb terménye a kopra és a kókuszdió. Na és a pineapple..számomra.
Kb. 1100 évvel ezelőtt először a polinéziaiak hódították meg és számos ősi templomot építettek rajta. Az első európai egy holland felfedező volt, Jacob Roggeveen aki 1722-ben érkezett a szigetre.  Majd 1769-ben James Cook kapitány követte, akik feljegyzéseiben "Bola Bolának" nevezte. Az első európai telepes James Connor volt, a Matilda nevű brit bálnavadászhajó 1792-es hajótörésének egyik túlélője. Feleségül vett egy bennszülött nőt, majd a sziget legdélebbi pontján telepedett le, melyet Matilda (ma Matirda) Pointnak nevezett el. Bora Bora 1895 óta a Francia Polinézia része.

A sziget trópusi klímáju.  November és Április közötti csapadékos szezon, kb. 30 °C.  magas páratartalom, rövid heves viharok.  Májustól Októberig viszont száraz szezon  és valamivel alacsonyabb hőmérséklet jellemzi. A  szelek óránként a 40-60 km-es sebességgel is fújhatnak. A száraz szezona dél.keleti részen a maraamu, a csapadékos pedig az észak-északkeleti toerau.

Ide teszek nektek pár képet Bora Boráról  ugye de szép!




Wednesday, August 18, 2010

Pillangó, pillangó

...a világ minden részén kedvenc. A természet tündérei ahogy a mesékben is van, talán a pillangó lehet. A fotósok egyik kedvenc tárgya a pillangó fotózás. Nem is olyan könnyű, mint goldolná az ember. Először is sokat kell várni mire leszáll. Mintha játszana az emberrel, legalább is velem.  Körbe, körbe köröz körülöttem a végén mikor már azt hiszem na most leszáll akkor elillan.  ..vagy épp a fejemre száll ahol igazán nem tudom lefotózni. Az álványt el is felejtem, mert azzal egész nap ott ülhetnék így csak a kézben tartott kamerával kapom el őket nagy igyekezettel nem mozdítani a kezemet, ami nem mindig sikerül sajnos.
Pár szép lepke példány azért az utamba jött:
White Peacock Butterfly
 
 
Blue PipeVine Swallowtail
Queen
Zebra Long Winged
 
Paited lady
Ez tulajdonképpen egy Moj lepke de jó nagy:
Buckeye

Friday, August 6, 2010

Nyári vakaciók

Egy napos, többnapos, tulajdon képpen mindegy ha az ember jól érzi magát. A természet gyönyörű. Minden tájnak meg van a maga szépsége. Ilyenkor nyáron mindenki igyekszik mindnél több időt a természethez közel eltölteni.  Talán, mert ettől újjul fel, kapja az új erőt az elkövetkezendő évre a városi rohanáshoz, zajhoz. A nyár a szórakozás, kirándulás, utazás ideje. Persze mi itt Californiában ezt egész évben megtehetjük, mégis várjuk nagy lelkesedéssel a nyarat mintha még mindig az iskolában járnánk és szünidőre várnánk. Én jobban szeretem a jungelt, tengert mint a tömeget. Abból van elég egész évben. Mégis kimentünk az évi Fair illetve vásárra azt hiszem így mondhatnám magyarul.Costa Mesában volt, azt hittem érdekesebb lesz mint a tavaji, de semmi új nem volt. Ráadásul oda is és hazafelé is olyan nagy forgalom volt, hogy jól belefáradtunk.
Városban lakók, mint mi is, nagy örömmel néztük azt a pár tehenet, disznót, kecskét ami ki volt állítva. Le is fotóztam őket mivel számomra ez ritkaságnak számít. Igaz ha kimennék a hegyek mögé Bakersfieldbe ott már vannak tehenek is de kinek van ideje rá?
Ezen a képen Csaba nagy figyelemmel vezet odafelé. Lassan mentünk a nagy forgalomban.
Ez az egyik Barn, istáló ahhol a kiállítások voltak. Szebb, mint ahogy én emlékszem rá otthonról :)
A vad virágok még itt is szépek.
A tehének jó fotó alanyok.
 Próbáltam egy régi kép stílusban átdolgozni..
Amitől az emberek kövérek. Olajban kisütött ételek. Igaz nagyon finom de nagyon egészségtelen.
Végül is itt ettünk a mexicói grill sütőnél. Fajitas amit éppen sütnek.  Hús szeletek zöldséggel grillen sütve.
Lámát is láttunk..
Lassan készülődnek a Rock Koncertra is.
Ági kisült béka combot akart enni. Én ugyan nem enném meg. Emlékszem Apu is mindig azt mondta fog a Gundelban rendelni de soha nem láttuk, hogy evett volna. Mi vettünk egy adagot de Ágin kivül senki meg sem kóstolta! Maradunk a csirkénél!!!

Vásár játék nélkül nem az igazi. Emlékeztek otthon is voltak ilyen vásárok. Bucsúnak hívták őket. Régen itt is érdekesebb volt, de ma már túl commercial, tele bóvli dologgal.

A Világ tetején!
Hazafelé a Valleybe..a kocsiból (Völgybe)