Friday, April 27, 2012

Bolondos Április

Az idei Április igazán olyan bolondos , mint ahogy mondani szoktuk otthon. A változatos időjárás, egyik nap kánikula, másik nap télikabát. Pedig én már elraktam a téli takarókat és nem vagyok hajlandó elővenni.

Azért volt pár szép csendes, kellemes nap is amikor ki tudtam menni a kertbe fotózni. Sok kis madár jött az idén látogatóba talán épp a bolondos időjárás miatt. Szines, szép sárga, piros, kék madarak. Némelyik olyan kicsi, hogy alig lehet észrevenni csak hallom a csicsergést.
A Hawk is visszajött aminek örülök is meg nem is, mert a kis madarakra vadászik. Tegnap épp a mocking bird fiókákat vitte el a fészekből sajnos. De ez a természet, nem lehet beleszólni. A kert szépen zöldül a sok esőtől, a virágok nyílnak. Nem sokat kell dolgozni rajta a természet elintézi a kertészkedést is. Csak a füvet kell nyírni a fákat a szél letördeli. Igaz hozhatnék pár kecskét a fűnyíró helyett de az már egy kicsit túlzás lenne! Nem hiszem, hogy Morzsának tetszene bár ki tudja nagyon egyedül van az udvaron mióta a mókusok is megritkultak. Azért fotóztam pár madarat és virágot ami nyíllik most.





 Ilyen kis legyekre vadászok. Szeretném elkapni élesen de idáig még ez volt a legjobb. A mérete kb. 5 milliméter és a levegőben villámgyorsan repked.




 A házi keselyű. Még nem sikerült egy igazán jó képet készíteni róla.

 Egy baby mantiszt találtam a képen a virág tetején. . Szabad szemel nem is láttam olyan pici volt.



Ez a macska esik bele a Pocsolyámba mindig . Halászni jár oda de szerencséje még nem volt hál Istennek! Azóta már bekerítettem hálóval a pocsolyát, mert nagyon belejött a halászásba!


 Morzsika őrzi a kertet.


A citrom fa is virágzik.


Ezek lennének a legújabb képeim amit a kertban készítettem. Ez az utolsó a Pomegránát fa virága. Nagyon szép és a gyümölcs nagyon egészséges. Az idén úgy látszik jó termés lesz, mert a fa tele van virággal. Hacsak le nem fagy, mert a bolondos Áprilisnak még nincs vége.






Saturday, April 7, 2012

Boldog Húsvéti Ünnepeket!

Boldog Húsvéti Ünnepeket kivánunk minden kedves rokonnak és barátnak Los Angelesből!

Emlékszem milyen ünnep volt nálunk a Húsvát mindig. Kommunista rendszerben templomba csak ritkán jártunk de ilyenkor kezdődött a tavasz, nyíltak a virágok és főleg jött a szünet az iskolában. Ez betetőzte a boldogságot nekünk gyerekeknek a családban. Az egész ház nyüzsgött. Sütés, főzés...miközben mi a hugommal a csoki nyuszikkal játszottunk. Hogy, hogy tudták azt a sok főzést mind elintézni régen egy nap alatt, nem értem. Nekem minden modern konyha felszerelés meg van mégis olyan lassan haladok mindennel. Azért nem halunk éhen de irtó fárasztó. Ma a fiam az új elecromos föstölőben fústölte a disznó sonkát. Először próbálta ki  és egy kicsit száraz lett. ..nem is kicsit, túl sokáig hagytuk benne. Azért barbeque szósszal összekeverve szendvicsben nagyon finom volt. Legközelebb majd vigyázunk most már tudjuk. Közben engem megint elfogott a sütési láz és neki álltam egy magyar puncs torta sütésének. Otthon az egyik kedvenc tortám volt. Sokszor vett Kismamám az Emkénél nekem egy egy kávé mellé. Szép idők, régen volt,  igaz sem volt..
Mikor kijöttem ide az Usa-ba az első években egyszer sütöttem is, finom is lett de úgy emlékszem túl édes volt. Azóta is mindig gondolom megint megpróbálom. Nem mindenki szereti a savankás, édes ízét de mivel a fiúk is szeretik a mostani édes-savanyú gumi cukorkákat így gondoltam ezt is szeretni fogják. Elég gyorsan elkészült csak a cukor mázzal nem voltam kibékülve, mert az már túl édes, émelygős lett volna. Így egy kanna trópusi vegyes gyümölcs kompótból készítettem rá egy öntetet citrom lével. Miután bellül a tölktelékbe is tettem a kertben termett cumquat-ból így épp illett is hozzá. Nagyon finom lett, igazi tavaszi, húsvéti torta.
Közben a tojás festésről sem felejtkztem meg. Minden évben festek, igaz ma már nem kaparom ki rá a virágokat mint régen de azért szeretem látni az asztalon. Majd holnap elfogy a húsvéti sonkához. Itt nem járnak locsolni így mi esszük meg! Azért jó visszaemlékezni ezekre a régi már lassan elfelejtett otthoni hagyományokra.






Tuesday, April 3, 2012

Marina del Rey

Vasárnap hivatalos ügyben Santa Monica-ba kellett mennem így utána elhatároztam, lemegyek Marina del Rey-hez. Gyönyörű idő volt. Se nem túl meleg, se nem túl hideg ami mostanában furcsa és csak örűlni lehet neki, mert olyan kacifántos az időjárás.

Már sokszor fotóztam itt de még soha nem sikerült közel mennem a vízhez. Most épp nyitva volt a kapu ahol horgáztak és lebukdácsoltam. Azért írom így, mert elég nagy volt a szél mikor odaértem és a deck jó erősen himbálódzott. Ezt a szót már régen nem használtam csak most eszembe jutott. Érdekes, hogy az ember nem felejt csak elraktározza a nem használt dolgokat mélyre az agyába. Hébe-hóba azért felbukkannak. 
Na vissza a lényeghez, mert megint elkalandoztam... Lennt a víznél sok barna Pelican volt. Szép szinesek, mert most van a párzási idő.A teljesen barnák fiatalok még nincs szines tolluk. Fészket vagy tojást nem láttam. Ha nem féltem volna, hogy a vízbe esek még ugráltam volna örömömben. De így nagyon ovatosan közel mentem hozzájuk és kattintgattam. Azért figyelni mert azt hiszik etetni akarom őket és jól megcsíphetnek vagy belelöknek a vízbe. Tudok ugyan úszni de a kamerám nem hiszem. 

Barna Pelican  párzási tollakkal és szinekkel. 





Ez egy fiatal barna pelican. 

Még egy foka is volt egészen közel. Irtó játékosak. Várták, hogy a halászok bedobják a kifogott halat nekik. Azon aztán összevesztek a pelikánok! Arról is sikerült pár kép csak még nem kicsinyítettem le.


Évekkel ezelőtt sokszor kirándultunk ide a gyerekekkel. Volt egy nagyon jó hal sütöde ahhol claim chowder-t kagyló levest is készítettek. A kép alá ide teszem nektek a receptet. Nagyon finom! Sajnos már megszünt. A kis butique üzletek nagyrésze is üresen áll. Úgy látszik kevés a túrista nem vásárolnak emlékeket, nincs forgalom. Talán később a mikor bejön a nyár az is megindul. Hajók, vitorlások parkolnak a dock-ok mellett. 


Clam Chowder - Tejszines Halászlé 

Ez a  stílusu halászlé fajta elkészített csirke bouillon-t (kockát) használ,  jó ízt ad és nagyon kevés idő.


1-3/4 csésze Swanson vagy más csirke bouillon ill. kocka
1/4 teáskanál szárított levelek kakukkfű, zúzott
1/8 teáskanálföldi bors
3 közepes burgonya, hámozott és vágva a kockák (körülbelül 3 csésze)
1 a szár zeller, szeletelt (körülbelül 1/2 csésze)
1 közepes hagyma, apróra vágott (körülbelül 1/2 csésze)
2 evőkanál  liszt
1 1/2 csésze tej
2 cans (körülbelül 6,5 uncia) darált vájókagyló,
  • Ezeket tegyük egy 3 literes  fazékba: kakukkfű, bors, burgonya, zeller  forraljuk fel. 
  • Csökkentsük a hőt, hogy alacsonyan főllyön. Fedjük le, és 15 percig, vagy amíg a zöldségfélék megpuhulnak,  főzük.
  • Keverjük el a liszt és a tejet simara. Utána keverjük bele a levesbe. Adjuk hozzá a vájókagylót. Főzzük, addig, amíg besűrűsödik.