Tuesday, August 26, 2014

Szárazság

Erzsébet Tó illetve  Elizabeth Lake ahova vasárnap kirándultunk Nimróddal. Kacskaringós út vezet oda a hegyek között. A nagy szárazság miatt nagyon kevés zöld fa, fű van. A legtöbb száraz koró föleg ott ahol pár éve leégett. Még így is jól mutat a fotón. Ez a rész nincs messze Los Angelestől.  Északra a San Fernando völgy után. A Castaic lake-hez is sokat jártunk régen fürödni de ma már tele van mexicói kölykökkel. Pedig sokat úszkáltam ott. A nagy részen ma is hajóznak sokan. Most nem álltunk itt meg pedig szépen kiépítették. A legtöbb útat lezárták a tűzveszély miatt.











Az Elizabeth Lake tovább van. Pár éve kocsikáztam el erre és akkor nagyon szép volt a tó. Sok madár, szép csendes kék víz. Most nagy meglepetésemre a fele van csak meg a szárazság miatt. Nimróddal besétáltunk de nem mertünk elég bemenni, mert nagyon süllyedt a talaj. Csak pár kacsát láttunk uszkálni úgy is.






 Ez a része a tónak teljesen kiszáradt.
 Laknak is itt de nem sokan.
Reservoir, mesterséges tó
Szép ház de ha tűz van szaladni kell és sajnos az sokszor van a szárazság miatt.
 Wild, wild West, Vad Nyugat


 Itthon pedig az ananászom is növöget:



Thursday, August 7, 2014

Meglepetés.

Ma végre megjött az első Monarch pillangóm. Talán ugyan az, mint amelyiket kitenyésztettem tavaly és elengedtem de soha nem lehet tudni. Nem jellöltem meg őket. Nem is tudom, hogy lehet-e egyáltalán. Mindenesetre ez egy kicsit  szelíd volt és mintha az asztalon kereste volna a virágot amin születtek de lehet, hogy csak nekem tünt úgy.  Már régen máshova raktam a cserepet de megtalálta. Épp az új generációt rakta mikor fotóztam ezért talán nem a legjobb, mert nem akartam megzavarni hátha ügye fogyottak lesznek az utódok. :) Lehet Mexicóból jött vissza...
Itt rakja őket:

 Ezen jól látni. hogy lány:



A Koi pocsolya is kitisztúlt elég jól egy egész napos takarítás után, így le tudtam őket videózni és pár jó kép is lett. A két ebi halat nem látni mert azok alul bújkálnak. Kiváncsi leszek ha béka lesz bellőlük vajjon maradnak-e mivel háló van a pocsolya körül. Még idáig egy se maradt 2-3 nap után. 



 Ebből a felsőből próbáltam egy japán kép félét alkotni:

A videót majd később ha sikerül felteszem de a múltkor sem vedte fel amit a Canon 70D-vel csináltam. Úgy látszik át kell más formába raknom.


Wednesday, August 6, 2014

Emeral...az egyik kedvenc szinem.

Emerald - Cotinis mutabilis vagyis zöld bogár az egyik tagja a Scarabaeidae családnak. Eddig azt hittem ez a ugyan az mint az keleti scarab, zöld bogár amit zöld June bug-nak is hívnak, de nem ez a kaliforniai fig eater (füge evő) bogár ami csak itt Californiában és Mexicóban él. A lárvája nem rágja el a fű gyökerét mint a keleti. A fügét sem teszi tönkre csak akkor eszi ha már roncsolt. A nektárt szedi ki bellőle. Jó tudni, úgy is kevés füge van minden évben a víz hiány miatt. Jó fotó alany, szép nyugodtan ül a virágon, türelmesen tűri a fotózást. Ha túl közel megyek nagy zajjal repül el de pár perc mulva visszajön ugyan oda, A színe nagyon szép Emeráld zöld. Kárt nem tesz semmiben így nem bántja senki. Én különben sem szeretek permetezni, mert így is kevés a bogár a kertben. Katica bogarat sem láttam csak egyet az idén.  Méh is kevés volt most. A város tavasszal szokott permetezni  így a zöld bogarat nem érinti.
Tegnak reggel a Liliom-on nyűzsögtek így megint kattintottam pár közeli macro képet. Elég jók lettek.






 A repülő bogarat viszont nehéz elkapni élesen.


Friday, August 1, 2014

Lotus

Már a negyedik virágot hozza a rózsaszín Lotus amit ültettem a tavasszal. A fehér még mindig csak leveles de talán később az is fog nyílni. Állítólag sokkal kisebb lesz mint a rózsaszín. Majd meglátjuk.
Vettem 100 magot is az E,bayen kisérletezni. Le kell csiszolni egy részét és állítólag ki fog hajtani 5 nap alatt de de még sehol semmi pedig 2 hete raktam le. Valamit biztos rosszul csináltam. Nem baj van elég. Külömböző szinűek, van köztük dupla is. Azért kiváncsi leszek melyikből lesz valami.
Ez ami most nyílik egyre szebb. Az illata is nagyon finom, még a zöld bogár is belefurta magát annyira élvezi.
Sok képpel nyertem a versenyeken is vele. Jó fotó alany.

 Még a magháza is érdekes:









Végül átfestettem az egyik képet:
 Ez egy másik pond virág. Illata nincs de szép. Sajnos csak egy napig él a virága de elég gyorsan jön a következő mindig:
 A kis ökörszemekből is sok van már. Nagy hangos veszekedésekkel repkednek az itatóknál pedig van elég. Hármat raktam ki nekik. Néha az orrom előtt repülnek el propeller hangal. Még Morzsa is megilyedt a multkor tőlük, mert épp evett és kettő az orra előtt cikkázott el. Nagyon aranyosak. Ez egy lány a képen. Azt hiszem az Allen. A fiúk szinesebbek. Elég szelídek lettek de mégis nehéz lekapni őket, mert nagyon gyorsak.
 A Monarch virága is kinyílt újra de a Monarch pillangó sehol. Úgy látszik Mexicóban ragadtak. Csak ez a pici lepke, Lycaenidae jön rá és persze a hangyák:
 A méhecske egy egészen pici fajta fekete-fehér, nem a rendes méh. Sokkal kisebb mint amelyik a mézet gyűjti, csak 0.8-1.0 cm. A feje és a teste fekete fehér csíkozott. A hasa szőrözött. A  fészkét a faüregekbe rakja, legtöbbször a rózsa vagy orgona bokrok ágaiba.   A Megachilidae családba tartozik. Leaf cutter Bee-nek hívják. Talán Levél vágó méh-nek fordíthatnám.

Pár éve épp elkaptam egyet ami repült a levél darabon mintha a magic szőnyek lett volna.
The Thief: