Friday, June 25, 2010

Sztrapacska

...vagy is strapačky ahogy a szlovákok hívják. Régen, nagyon régen talán igaz sem volt Palcsó néni szokta nálunk készíteni mikor átjött Kismamámhoz látogatóba Putnokról. Azóta is úgy emlékszem rá mint valami igazán finom, különleges étel amit csak ritkán készítettek. Igazából nem is olyan különleges. Hasonlít a rendes túrós nokedlihoz amit mindig főzünk azzal a külömbséggel, hogy ebben juh túró van és a nokedliban pedig reszelt krumpli. ...és persze a sok emlék hozzá abból a szép időből!
Ma volt itthon egy kevés bulgár feta sajt túró és eszembe jutott a Sztrapacska. Ma Csaba és Ági elkocsikázott Las Vegasba így csak hárman voltunk nem kellett sok. Gyorsan meg is főztem, finom lett. Próbáljátok ki:

Hozzávalók:
2 krumpli
2 tojás
só liszt és egy pici víz, hogy nokedli tészta sűrű legyen.
pár szelet szalonna
tejfel
juh túró

Lereszeltem a megtisztított burgonyát és a két tojást beleütve annyi lisztet kevertem bele, hogy nokedli sűrűségű legyen. Pici só és víz is kelett bele.
Amíg a víz forrott  a szalonnát megpirítottam.
A forró vízbe beleszaggattam a nokedlit. Pár percig hagytam főlni és leszűrtem a szalonna zsírba. Tejfellel és juh túróval összekevertem.

Igen finom de nagyon laktató! Vigyázzni kell nem szabad sokat enni bellőle!! Gyorsan elfogyott, nem is tudtam lefotózni.

Wednesday, June 23, 2010

Zűrös napok

Az elmúlt hét igen zűrzavaros volt itt Los Angelesben. Még nincs vége talán majd a July 4th. ünnep után minden lenyugszik és nyugott nyári napjaink lesznek megint. Kezdődött a Lakers (Los Angeles kosárlabda csapata) játékokkal a Staples Centerben... minden rendben ment volna ha a Lakers nagy győzelme után a kinti csőcselék tudta volna tűrtőztetni magát. Én nem értem, hogy miért kell az ilyen sport játékok után az utcán más emberek kocsiját tönkre tenni, felborítani és a végén felgyújtani. Ilyet igazán csak a buta emberi lény csinál. Közben a tűzijátékok püfögtetése megy egész nap holott ezt csak a Július negyedikei ünnep napján szokás csinálni. A mexicóiak nagyon belejöttek az ünneplésbe de nem értem az értelmét. Túl sok van már itt az illegálisan bejöttekből akik semmivel nem törődnek, semmihez nem tesznek hozzá csak a bajokat növelik és a segélyeket élik fel az itteni állampolgárok elől.   Engem a zaj nem zavarna, de teljesen megbolondítja a környék kutyáit. Pl. Morzsika azóta reszket, ki-be rohan, nem találja a helyét. Nem normális hang, óriási durranások, nem lehet tudni mi volt, tűzijáték vagy lövés. Sajnos lövés is volt méghozzá az utcában, közel hozzánk fejbe lőttek egy férfit bele  is halt. Ezt is megértük ebben a csendes utcában. A világ egyre jobban bolondul...nem lesz jobb.
Közben kertészkedünk, pocsolyázunk, mert már nem szivesen megyek kocsikázni sehova olyan rossz a hangulat mindenhol. legalább a paradicsom, paprika szépen növöget a dobozokban. Ez is inkább amolyan szórakozás féle, mert mindent megkapni az üzletekben, sőt van a közelben egy nagy kertészet is de az amit az ember maga termel mégis finomabb. Erről a finom magyar paprikáról a nagymama kertje jut eszembeÉ mindig leszedte nekünk pesti unokáknak az első paprikákat mikor a nyári szünetben mentünk hozzá nyaralni. Finom is volt! Zsíros kenyér, amit ő sütött és paradicsom, paprika a kertből. Nincs is finomabb!
Az eper is virágzik:
A pocsolyámban is talán végre beállt a természetes egyensúly és a megmaradt halak remélhetőleg hosszú ideig élnek majd benne. Sajnos pár meghalt de ez általában minden új mesterséges tónál előfordul míg a természet ki nem egyensúlyozza magát. A Bull Frog tadpole (nem tudom a magyar nevét) is meg van. Már van két hátsó lába, talán a nyár végére még béka is lesz bellőle! 
Bubble, buborék amivel a Steves Digicam-en nyertem :
Pickerel Rush:
Johny Jumper viola:
Nyűzsögnek a méhecskék a virágokon:

Monday, June 7, 2010

Tengerpart

Tegnap olyan meleg humid idő volt, hogy kikocsikáztam az egyik tengerpartra, méghozzá a Redondo Beach-re. Tőlünk messze van, sokkal lejjebb mint Venice vagy Santa Monica. Torrance alatt lévő part. Torrance-ban sok német lakik de itt a tengerparton keveset láttam. Leginkább mexicói és ázsiai fajta emberek voltak. Ami érdekes volt az inkább a kifutó a tengerre. Sok étterem, sütöde és persze a bovli kacatok boltjai. Volt egy gyöngy halász üzlet is ahhol kiválaszthatsz egy kagylót és ha van benne gyöngy akkor az a tied. Tenyésztett gyöngy így általában mindben van csak a szin és a méret a külömbség. Ott mindjárt be is rakják gyűrű vagy nyaklánc keretbe ami persze extra költség. Általában a túristákat és fiatalokat érdekli inkább. Az éttermekben rákot, shrimpet, kagylót lehet enni. Szép nagy példányok elég jó áron.
Ködös  idő volt és nehéz humid levegő. Azért pár képet készítettem: