Wednesday, April 29, 2009

Sertés Járvány - Disznó influenza

Már csak ez hiányzott! Swine flue, sertés járvány, disznó influenza. Terjedőben van az USA-ban is. Californiában egyenlőre csak két halálos esetet vizsgáltak amiről végül is kiderűlt, hogy nem ebben haltak meg de a média már olyan nagy port kavart fel, hogy némely üzletekben már nem lehet maszkot, álarcot kapni. Ugyan én még csak egy embert láttam nyakik bebugyolálva, álarc szemüveg stb. de mégis az emberek bevásároltak az állarcokból. Én is vettem mindenkinek, sőt még tartalékot is hiszen a munkához úgyis kell, nem árt. Fertőtlenítő papírokat már minden jobb üzlet ajtajánál kinálnak a kocsit, kosarat letörülni. Jobb félni mint megílyedni de azért ne essünk pánikba! California nagyon közel van a Mexicóhoz ahhol nagyon terjed, több halálos eset is van már, így azért oda kell figyelni. Nem ajánlatos a tömegben, iskolákban, kórházakban lenni ha nem muszály. Nekem tegnap épp egy ilyen helyen kellett lennem, bíróság, ahhol nagyon sok illegális mexicói volt. Igyekeztem nem túl közel állni ha valaki tüsszögött. Remélhetőleg nem kaptam el!

Jobb nem menni ki a házból. Vera említette, hogy Németben több repülő járat le lett állítva.

Ennyi erről, ja és még egy megnyugtató dolog: A hírekben hallottam, hogy Párizs Hilton nem fél a disznó influenzától, mert ő nem eszik disznót! Jó pofa!
Itt lefordítottam nektek a Sertés Influenza adatait:

Mi az:
Hasonló betegség mint a többi influenza megfázás.Elösször 1930 - ban fedezték fel a disznók között. Okozója négy fajta A tipusú virus amiből kettő, a H1N1 és H3N2 baktériumtörzs van jelen általában. Az elhullás a disznók között alacsony. A fertőzés késő ősz és téli időkben történik.

Hogyan kapja el az ember:
Legtöbb esetben a fertőzött embernek direct kontaktja van a disznókkal. Utána embertől emberre terjed. 1988-ben a járvány kitörés a disznók között elterjedt és több ember betegedett meg. A kitörés tovább terjedt a korházakban lévő egészségügyi dolgozókra is. Minden évben van egy két eset. 12 -ről tudunk 2005 - 2009 között az USA-ban, ebből 11-nek volt direkt vagy indirekt kontaktja fertőzött disznókkal.
Embertől emberig fertőzés ugyan úgy terjed mint a többi influenza, közvetlen érintkezés a már fertőzött emberrel. Disznó hús evéstől nem kaphatjuk el még akkor sem ha fertőzött disznó húst eszünk mivel 160 fok Fahrenheit fellett a virus elpusztul a főzés alatt.
Mik a szimptomok:

Láz vagy hidegrázás
Fejfájás
Orr folyás, dugulás
Torok fájás
Köhögés
Testi fájdalmak, letargia
Nincs étvágy, szédülés, hányás
Hasmenés
Hasonló mint a szezon influenza. Ha fáradtnak, betegnek érzitek magatokat maradj otthon mivel a fertőzött alany 24 óróval a kitörés előtt és 7 nappal utána tudja átadni másoknak is a virust. Ha ezek a tünetek jelentkeznek rögtön menj orvoshoz.
Diagnózis:

Virus foszlány mintát vesznek a torokból az első 4-5 napban amikor a legvalószínübb hogy a virus jelen van. Ritka esetben a virus csak a 10-dik napon válik le. Ezt a foszlányt küldik be a laboratoriumba ahhol a mikroszkóp alatt megvizsgálják. Így néz ki:
Kezelés:
Az USA-ban 4 antivirus van ez ellen: Amantadine, Rimantadine, Oseltamivir ( Tamiflu), és Zanamivir(Relenza). Általában mind a négy hatásos de az utóbbi évben az orvosok az Oseltamivir és Zanamivirt használják. Ezek csak orvos által kiírott gyógyszerek és a tünetek kezdetétől ajánlatos szedni. Oltás a jelen pillanatban nincs ellene de a regulár influenza oltás ad valami védelmet a H3N2 baktériumtörzs ellen de sajnos nem használ a H1N1 baktériumtörzs ellen.
Legyetek jók és vigyázatok magatokra. Egyetek C vitamint, fokhagymát finom pirítós kenyérrel és erős paprikát. Tyúk húsleves kötelező! Ezek megölnek majdnem minden virust és nagyobb esélyetek lesz a Disznó nátha ellen! :)
Vissza a fotózáshoz:
Közben elszórakoztam pár képemmel itthon. Állatkerti Fantázia sorozat még csak ez a négy van kész bellőle.

No comments: