Monday, June 1, 2009

Emlékezzünk...

Igaz ez egy fotós blog de most nem fotóztam semmi újjat így inkább főzzünk, süssünk egy kicsit. Kakaós süteményt készítettem tegnap ahogy Anyu szokta mikor gyerekek voltunk. Ilyenkor mindig eszembe jutnak a gyerekkori élmények. Pár régi képem van de sajnos nem elég. Ezt a képet még otthonról hoztam. Anyu jobbról a második ezen a képen amit kijavítottam már mert az eredeti nagyon össze volt karcolva. Balról a második Kismamám akit legalább annyira szerettem hiszen ő nevelt egészen 6 éves koromig. Ő Édesanyám anyai nagynénje volt. Sajnos már mind a ketten meghaltak.
Mikor a régi képeket nézegetem mindig csodálom milyen szépek is voltak a nők akkor. Igazi nők, anyák. A divat is valahogy szebb volt abban az időben. Ez a kép még akkor készült mikor Anyu még lány volt. De vissza a kakaós sütihez:

Gyorsan elkészíthető, finom piskóta szerű tészta amit otthon meg szoktunk kenni lekvárral. Én most kisérlet képpen meggy befőttet tettem a tetejére sütés előtt és nagyon finom lett. A csokis, kakaós tésztát általában mindenki szereti. Nem túl édes és épp az a jó benne. Na és, hogy gyorsan kész! A kép nem sikerült a legjobban de azért lehet látni milyennek kell lennie.

Még Anyu irta le nekem a receptet arról olvasom:

25 dkg liszt
25 dkg cukor
13 dkg vaj
5 dkg kakaó por (keserű)
5 tojás
2 dl tej
1 sütőpor
meggy kompót

A tojás sárgáját habosra kevered a cukorral és a vajjal. Lassu keverés mellett hozzáadod a kakaót, lisztet amibe előzőleg a sütőport belekeverted és a tejet. A tejet a liszt hozzáadásánal fokozatosan adod. Felvered a fehérjét habbá és beleforgatod. Kivajazott, lisztezett tepsibe öntöd (én 33x23x5 cm-t használtam)
A tetejére szortam a lecsurgatott, kis cukorba forgatott meggy befőtet. Nem túl sokat. Lassú tűzön a sütőben addig sütöd míg a fogpiszkáló tisztán jön ki bellőle. Kb 30 perc.
Mikor kihűl felszeleteled és a tetejét porcukorral szórod meg. Ketté is vághatod és megkenheted gyümölcs lekvárral is. Nagyon finom! Mi otthon, gép nem lévén, kézzel vertük ki de ma már a házi gépekkel pillanatok alatt kész.

Angol:

Cacao brownie:
0.55 lb flour
0.55 lb sugar
2 oz cacao bitter
2/3 cup milk
5 eggs separated
5 oz lb sweet butter
1 tbs baking powder
1 can sour cherry in water drained.

Beat the butter, egg yolks, sugar well. Beat the egg whites separate. Mix the baking powder to the flour. Add the flour, cacao and milk slowly beating it well together. Fold in the beaten egg whites.
Grease and flour a 13x9x2 in pan. Pour the batter in. Coat the drained sour cherry with some sugar and sprinkler on top.
Bake in slow oven for about 30 min. until the toothpicks comes out clean. Cool. If you wish you can slice it in half and spread some jam on it also.
Cut up diagonal and sprinkler top with powdered sugar. Enjoy!

No comments: