Tuesday, June 25, 2019

Baklava

Már tudok elég jól menni, általában a mankót azért még használom, mert nem egészen nyúlt még ki a térdem, Sajnos lehet így is marad, de nem akarom operáltatgatni, hogy előröl kezdjem az egészet. Jól éreztem magam így a mult héten megint rám jött a sütögetési mánia. Baklavát sütöttem. Volt itthon nagyon sok mogyoróm, nem a földi hanem a rendes ami otthon is volt mindig, a bokor. Itt Filbert a neve. Pistachiom is volt és dióm. Neki álltam sütni. 
Az interneten láttam hogyan lehet gyorsan leszedni a mogyoró héjját pirítás elött. 2 csésze vízbe forráskor teszel 3 evőkanál szódabikarbónát és bele a mogyorót, nem az egészet csak pár kanalanként. Nekem sok mogyoróm volt így dupla vízet és szódát tettem oda. 3-4 percig főzöd utána kiszeded egy tál jeges vízbe és lejön nagyon gyorsan a héjja. Azután kiteríted egy papirra mig megszárad. Utána piríthatod. 350 F fok 15 perc kb.  
Idáig én elösször pirítottam és utána szedtem le a héjját forrón ami egy kicsit kellemetlen és nem is jön le jól. Mindig marad rajta. 
A baklava egy arab-görög sütemény. Nagyon finom csak túl édes nekem. Próbáltam fahéjjal  és kevesebb cukorral összekeverni a darált magokat.  A recept 8 ounce dióhoz, 8 ounce pistachiohoz. Elösször 7 lapot (kész réteslap) vajaztam le egyenként a tepsibe. Nem kellett levágni sem, épp bele illett. Rá az elsö sor magokat, majd 4 lap levajazva utána még egyszer a darát cukrozott mag. Mind két mag sort narancs virág vízzel picit meglocsoltam, így finom illata lett. Rá az utolsó 7 sor rétes tészta bevajazva. Nem sok vaj soha csak épp megfröcskölni. Mikor ez meg van éles késsel be kell vagdosni így, diagonál módon. Gyorsan elkészül nem nagy dolog. Be a sütőbe. 350 F fok 45 perc kb. Ha kell forgasd meg a tepsit félúton. Addig süsd míg a teteje szép arany barna. Közben elkészítettem a szirupot, hogy még melegen rá tudjam önteni mikor a baklavát kiveszem a sütőből. Akkor jól beszívja.
A szirup 3/4 csésze cukor, 3/4 csésze víz, 3/4 csésze méz. Én ennyihez egy másfélszer ennyit készítettem. Mikor megsült még egyszer átvágtam a baklavát megszortam a darát pistachióval és leöntöttem a meleg sziruppal. Nagyon finom let! 
A baklavát általában dióval készítik de nekem volt mogyoró itthon. Szerintem sokkal finomabb így. 
Talán legközelebb megpróbálom gyengén átfőzni (nem egészen csak épp hogy puhább legyen) elöször a magyoró/dió keveréket egy kis cukorral, tejjel. Kiváncsi leszek úgy milyen lesz. Lehet diós rétes lesz bellőle. 
Próbáld ki nagyon egyszerű, sokáig el áll ha nem fogyasztjátok el olyan gyorsan, mint mi. Ha ha ha...



Közben Nimród háza is alakul. Már kész a két hálószoba, fürdő szoba és a festés a nappaliban. 


Ilyent találtunk a falon. 
A konyha falak is ki vannak javítva festésre készen. Talán a héten lerakjuk a nappali és konyha padlót is. Úgy döntöttünk porcelán parketta lesz. Úgy néz ki mint a fa, de csempe. Nagyon tetszik és praktikus itt a melegben. Könnyű tisztán tartani. A hálóban elég a fa parketta.
Szegény Nimród fiam kidolgozta magát nagyon a sok kenegetéssel és csiszolással.
Nagyon sok kárt volt a falakon is de most már ez a rész kész. Túl vagyunk rajta.

A patio rész is le van festve. Csaba felszerelte a két biztonsági ajtót is elöl és hátul is, ami a betörők és a bogarak miatt kell. Csaba gyönyörüen kipucolta a két ház között a kis kertet, Felhúzta a "Nimród Nagy Fal" kerítést is. sokat dolgozott vele.



A gyülcs fák is szépen hajtanak bár a mult héten 103 F fok hőség volt ami nem jó nekik. Pár levél le is égett. Pisti nap ernyőt tett az avokadó fa elé, mert megint nagyon melegek lesznek.


 Mandarin
 Grape
Kumquat

 Narancs
 Citrom
 Finger lime: erre nagyon kiváncsi leszek, még soha nem ettem.
 Guava
 Cseresznye


No comments: