Mákos kalács, új recept szerint de a töltelék nagyon kevés lett benne pedig követtem a receptet. Azért elfogyott hamar!
Hozzávalók:
Tészta:
1/2 l tej = 500 ml
10 dkg zsír
5 dkg élesztő = 20 gramm fast dry
2 ek cukor
80 dkg finomliszt = 3.5 cup (7 tbs kivenni es 7 tbs cornstarch hozza adni ha all purpose)
só
Töltelék:
40 dkg darált mák
20 dkg cukor
2 dl tej
1 citrom reszelt héja meg a citrom felének facsart leve
meggy szemek ha van itthon.
Kenéshez:
1 TOJÁS sárgája
kb 0,5 dl tej
Elkészítése:
Tészta:
A tejben felolvasztom a zsírt. Ha már nem túl meleg a tej, beleteszem a cukrot, majd az élesztőt belemorzsolom és hagyom felfutni. A liszthez hozzáadom a sót, majd hozzáöntöm a liszthez a tejes-élesztős keveréket és összedolgozom a tésztát. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztem a tésztát.
A mákot összekeverem a cukorral, majd a forró tejjel leöntöm. Amikor kihűlt belefacsarom a citrom levét és hozzákeverem a citrom reszelt héját.
Ha a tészta megkelt átgyúrjuk, majd két részre osztjuk. A tésztákat egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra és olyan vastagságúra, amilyen vastag tésztájú kalácsot szeretnénk (arra figyeljünk, hogy a tészta még kelni fog), megkenjük a töltelékkel, megszórjuk meggyel, majd feltekerjük.
A kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, egymástól kicsit távolabb és 20 percig kelesztjük. Tetejét lekenjük a tojás sárga és tej keverékével.
A tepsit hideg sütőbe toljuk, majd a hőfokot 180 fokra állítjuk és szép aranybarnára sütjük a kalácsokat
Késő délután minimalista fotók:
Végre kinyílt az orgona de csak egy virág van rajta:
Mindig azt hittem ez egy fiú szunyog de nem it Crane fly:
Katica nagyon gyorsan menekül:
Valami féle méh:
Sárga pipacs:
A pocsolya is életre kelt. Sok lilliom nyíllik:
Birsalma levél:
Piros hangya, fire ant:
Katica:
Méh:
Egyik oldalt gyönyörű fehér felhő de a másik részen már jön a fekete vihar:
Fat cat on the move: Kövér Lea:
No comments:
Post a Comment