Friday, February 14, 2020

Happy Valentine's Day


Fogalmam sincs mi magyarul a Valentine's Day talán a szeretet ünnepe. Mindegy. Tegnap sütöttem egy citromos tortát. Finom lett de nekem túl édes, és egy kicsit száraz. Én eperrel diszítettem ki mivel volt itthon de az eredeti recept citrommal díszíti és úgy szebb. Krém sem maradt annyi, hogy tudjak a tetejére nyomni. Citromom épp lett volna még de gondoltam túl savanyú lesz a tetején.  Majd a következő alkalommal úgy készítem.

Citromos mákos torta :
12 evőkanál sózatlan vaj (3/4 csésze), szobahőmérsékletű lágyított
200 g granulált cukor
3 nagy tojás szobahőmérsékleten
250 g  liszt
2,5 teáskanál sütőpor
2 evőkanál mák
2 teáskanál reszelt citromhéj (2 nagy citrom)
2 evőkanál citromlé
1 teáskanál vanília
118 ml aludttej
Citromos vajkrém :
227 g sózatlan vaj lágyított
113 g krémsajt lágyítva
480 g porcukor
3 evőkanál citromlé
1 teáskanál vanília
Utasításokat
Melegítsük elő a sütőt 180 ° C-ra . Vajazzuk ki a 2 tortasütő oldalát és az aljára tegyünk papírt.
A vajat, cukrot keverjük habosra nagy sebességgel. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat lassú keveréssel mindegyiket.
Külön tálban keverjük össze: 2 csésze liszt, 2 1 /2 teáskanál sütőpor és 2 evőkanál mák.
Adjuk hozzá a fele a liszt keveréket, keverés csak addig, amíg összeáll.
Adjunk hozzá 2 evőkanál citromlevet, 1 evőkanál citromhéjat és 1 teáskanál vaníliát.
Kis sebességű keverővel adjunk hozzá 1/2 csésze aludttejet, majd keverjük össze a lisztkeverék maradék felét, keverés közben, amíg nem maradnak csomók. Osszuk el a 2 előkészített serpenyő között.
Süssük 180 ° C 20-23 percig, vagy amíg egy fogpiszkáló kijön tiszán. Hagyjuk serpenyőben 10 percig, majd rácson hűtsük le szobahőmérsékletre.
Összeállítás:
Miután teljesen lehűlt, helyezzuk az első torta réteg egy torta tálba, és kenjünk be 1/3- a vajkrém cukormázzal. Helyezzük a második réteg a felső lapra és kenjük be 1/3  cukormázzal a tetejét és oldalát.
Szórjunk a szélére kis mákot. A fennmaradó 1/3 a cukormázzal díszítsük ki, tehetünk egy szelet friss citromot is a díszhalmokra .
Hogyan készítsünk citromos vajkrém cukormázat:
Egy nagy keverőtálban kézi mixerrel, verjünk ki  1 csésze vajat nagy sebességgel, amíg sima és krémes (2 min). Adjunk hozzá 113 g lágyított krémsajtot amíg teljesen sima. Adjunk hozzá 4 csésze porcukor, 3 evőkanál citromlét és 1 teáskanál vaníliát és verjük ki nagy sebességgel habosra (5 min).

No comments: