Wednesday, June 14, 2023

Kolbász...

 ...vagy Kebab. Vettem egy Kebab masinát a mult hónapban, Nagyon egyszerűnek tünt vele a kolbászokat készíteni. Sokáig tart a kolbász töltés és nem nagyon van hozzá kedvem. Mire elkészülök vele már halott vagyok. Csak a KitcheAid gépemhez van kolbász töltő de azzal nagyon lassan megy. Ezt megláttam és gondoltam kiprobálom. $30.00, nem megyek csődbe vele még ha ki is kell dobnom. 



Nagyon egyszerű, csak beleteszed az összekevert kolbász anyagot és nyomod vagy pálcára vagy csak úgy a tenyeredbe. Én most nem használtam pálcát, mert szerintem felesleges.  Elég szépek lettek.  Minek töltögetni. Különben is nehéz it jó belet kapni hírtelen. Így gyorsan meg van vacsorára finom párolt zöldséggel. A kolbász recept lehet disznó vagy csirke húsból. Ez a képen csirke. Ugyan úgy fűszereztem, mint a disznó kolbászt. Nagyon finom volt. Pálcikára a kebob-t csak akkor teszem ha a kinti tüzön sütöm meg. A kebob, örmény, török vagy arab. Nem készítettem még de majd kiprónálom azt is. Nem hiszem, hogy jobb mint a magyar fasírt vagy kolbász.

Hungarian Sausage

10-lbs coarse ground pork

1/3-cup mild Hungarian paprika

4-tbsp salt

2-tbsp ground allspice

6-garlic cloves, minced

2-cups water

6-tbsp liquid smoke ( én nem tettem bele)

Combine all ingredients,  mix well & stuff into hog casing.

Ez 10 lb.- ra szól  én általában csak 5 lb-ot szoktam csinálni vagy kevesebbet ha nem töltöm be és rögtön sütöm.
    

A sütemény sem maradhat el ha kolbászt eszünk, kell az édesség is. Anyu kakaós, meggyes sütije. A kis Stevennek nagyon bejött, mikor az apja el akarta venni tőle az egész tálat az asztalról nagy kiabálást csinált, Dede, Dede.... Jót nevettünk rajta!
Gyorsan elkészíthető, finom piskóta szerű tészta amit otthon meg szoktunk kenni lekvárral. Én most kisérlet képpen meggy befőttet tettem a tetejére sütés előtt és nagyon finom lett. A csokis, kakaós tésztát általában mindenki szereti. Nem túl édes és épp az a jó benne. Na és, hogy gyorsan kész! A kép nem sikerült a legjobban de azért lehet látni milyennek kell lennie.
Még Anyu irta le nekem a receptet arról olvasom:
Kakaos:
25 dkg liszt
25 dkg cukor
13 dkg vaj
5 dkg kakaó por (keserű)
5 tojás
2 dl tej
1 sütőpor
meggy kompót
A tojás sárgáját habosra kevered a cukorral és a vajjal. Lassu keverés mellett hozzáadod a kakaót, lisztet amibe előzőleg a sütőport belekeverted és a tejet. A tejet a liszt hozzáadásánal fokozatosan adod. Felvered a fehérjét habbá és beleforgatod. Kivajazott, lisztezett tepsibe öntöd (én 33x23x5 cm-t használtam)
A tetejére szortam a lecsurgatott, kis cukorba forgatott meggy befőtet. Nem túl sokat. Lassú tűzön a sütőben addig sütöd míg a fogpiszkáló tisztán jön ki bellőle. Kb 30 perc.
Mikor kihűl felszeleteled és a tetejét porcukorral szórod meg. Ketté is vághatod és megkenheted gyümölcs lekvárral is. Nagyon finom! Mi otthon, gép nem lévén, kézzel vertük ki de ma már a házi gépekkel pillanatok alatt kész.

Angol:
Cacao brownie:
0.55 lb flour
0.55 lb sugar
2 oz cacao bitter
2/3 cup milk
5 eggs separated
5 oz lb sweet butter
1 tbs baking powder
1 can sour cherry in water drained.

Beat the butter, egg yolks, sugar well. Beat the egg whites separate. Mix the baking powder to the flour. Add the flour, cacao and milk slowly beating it well together. Fold in the beaten egg whites.
Grease and flour a 13x9x2 in pan. Pour the batter in. Coat the drained sour cherry with some sugar and sprinkler on top.
Bake in slow oven for about 30 min. until the toothpicks comes out clean. Cool. If you wish you can slice it in half and spread some jam on it also.
Cut up diagonal and sprinkler top with powdered sugar. Enjoy!


No comments: