Friday, October 31, 2008

Boszorkány óra...

" Lady and her Dog"
Eljött a boszorkányok órája ma Octóber 31 - én. A fiú készülnek valami partira és a halloween-i dobozt elő kellett vennem. Ági beöltözött tűzoltónak, Csaba doktornak Nimród meg papnak. Én meg elszórakoztam a boszorkány kalappal és a rock star parókával délután. Ennek az a cime: Fuj de ronda vagy!
Csak a Vizslákat akartam megilyeszteni de a Morzsikán kivül egyik sem ilyedt meg tőlem. Nem kell rosszul lenni az is csak egy pillanatig volt míg rá nem jött, hogy én vagyok!! Pirinek meg egyenesen tetszettem. Na hiszen!
Itt van a képek egy része nézzétek meg milyen bolond is lehet egy ember. Még a kutyák is csak néznek!!

Monday, October 27, 2008

Pumpkin, magyarul tök.

Eljött a tök ideje. Az egész USA tele van tökkel, mármint tökfejűekkel. A szavazás előtt állunk és én még mindig nem döntöttem kire szavazzak. Ilyen még nem volt velem de egyik elnök jelölt sem tetszik. Egyik sem az amerikai nép érdekét képviseli! Az elmúlt 12 évben az életszinvonal igencsak lecsappant itt a világ leggazdagabb országában!
Nézzétek csak a sok tököt. Tegnap elmentem a farmra, hogy veszek kettőt kivájni és talán Pie-t sütni de a sütésből nem lett semmi csak fényképeztem. A tököt például régen ingyen adták. Ma ezek amiket a képen láttok 14 dollárnál kezdődnek aminek 2-3 dollár kellene, hogy az ára legyen. Végül is elmentem az egyik super marketba, VONs-ba ahhol két nagyot vettem tíz dollárért ami szintén sok, mert a Marketokban ingyen szokott lenni. Na és most kire szavazzak? Melyik lesz az aki visszahozza az USA-ba a jó létet? Ez itt a kérdés!
Vissza a tökhöz: Ezek a tökök nem olyan finom édesek, mint az otthoni de Pie-t lehet bellőle sűtni. Pie az lepény magyarul. Kerek, alacsony karimályú tepsi illetve tányérban sütik amibe elösször a tésztát nyomkodják szét és utána teszik bele a tök tölteléket. Persze lehet cseresznyés, almás stb is. A tök, itt pumpkin Pie-nak, nem tesznek tésztát a tetjére csak úgy nyitottan sütik ki. Fahéjjal izesítik.
Ezek olyan szép zines kukoricák, hogy lekattintottam. Mi a barbque-n szoktunk kukoricát sütni. Alu fóliában vajjal és egy pici vízzel a parázson. Irtó finom!

Happy Halloween-t nektek is!

PUMPKIN PIE
Tök torta vagy lepény vagy minek hívod?

Belevalók:


1 közepes cukor tök

1 evőkanál olaj

1/2 kávés kanál ginger

1/2 kávés kanál fahéj

1 csipet darált szegfűszeg

1 kávés kanál só

4 tojás gyengén felverve

1 cup = 125 grm méz 1/2 cup = csésze = kb 125 ml. tej

1/2 cup =csésze = 125 ml. tejszín1

9 inch = kb. 23 cm átmérőjű jénai tál. Ne legyen magasabb, mint 4-5 cm.


A tészta: (ha nincs készen)

1 cup = 125 grm liszt

1/4 kávés kanál só

1 rúd hideg vaj

2 vagy 3 evőkanál hideg víz


A lisztet és sót keverd össze, utána dolgozd el a vajjal gyorsan belemorzsolva. Locsold meg a viz felével és villával keverd gyorsan fel. Ha nagyon száraz add hozzá a többi vízet is amíg össze nem áll. Csinálj belőle egy kerek korongot, csavard bele nylonba és tedd a frizsibe 15 perctől egy óráig lehűlni.

Míg hűl a tészta készítheted a tölteléket.

Vágd a tököt félbe, szedd ki a magot, olajozd be a vágott részét és tedd közepes meleg sütőbe sűlni míg puha nem lesz mikor a villával megszúrod. Hagyd kihűlni langyosra és lekaparva a héjjáról nyomd össze krumpli nyomóval vagy tedd a képbe. Dolgozz össze 2 cup= 250 grm tök pürét, az izesítőket és a sót. Verd fel bele a tojásokat, mézet tejet és tejszint. Mikor jól lehült a tészta és kész a püré vajjazd be a jénai tálat amiben sütni akarod. Tedd a hidegre.

A tésztát lisztezett deszkán nyújtd ki kb. 4 cm-el nagyobbra mint a tál amiben sütöd.

Tedd a tálat a tetejére fordítsd fel óvatosan, hogy a tészta le ne essen. Nyomkod bele finoman. A végét a karima körül az ujjaddal nyomkodd mintára ahogy a képen látod. Tedd feljebb a sütő hőmérsékletét 205 fokra. KB 50-55 percig sül míg a kés pengéje tisztán nem jön ki mikor beleszúrsz a szélétől kb 4 cm-re.
Hagyd kihűlni rácson.

Nagyon finom, nyomhadsz a tetejére felvert tejszinhabot amit kakaó porral vagy fahéjjal díszítesz.

Persze gyorsabban elkészül ha kész tésztát és pürét használsz de nem tudom, hogy ez va-e otthon.
Jó étvágyat!


Most találtam egy szép oldalt ahhol láthatsz 54 nagyon szépen kivájt tököt. Kattints ide Ha vissza akarsz jönni használd a visszamenő nyiladat.

Sunday, October 26, 2008

The Brady Bunch



The Brady Bunch az egy régi filmsorozat amiről ezeket a cartoon rajzokat elneveztem. Nem is sokat beszélek csak felrakom, hogy lássátok. A játékból soha nem elég! Pisti bicigli mániája oda vezetett, hogy van már 7 biciglink és még ez a kis motor is Nimród örömére! Big Baby ezen furikázik az udvaron. :)

Wednesday, October 8, 2008

Jó napom van ma

Jó napom van ma, mert végre nyertem is valamit amivel most szórakozhatok.. A Digital Cafe versenyen az én fotómat választották ki nyertesnek. Ez az új filter-effect software jó játék. Itt vannak a képek amiken tegnap kipróbáltam. Nyugodtan írd meg a véleményedet. Én érdekesnek találom ahogy a képeket átdolgozza rajzra.
Ez az első kép amivel nyertem:


Ezekkel szórakoztam tegnap. Az effect a Topaz Vivacity amivel készültek.

Ezek a képek most készültek az Állatkertben. Még jó, hogy közel van hozzánk, csak ki-ki szaladok egy kicsit kattintgatni de soha nincs annyi türelmem egy állatnál ülni sokáig, megvárni míg éppen felém fordul. Talán jobb is, így úgy kapom el őket, hogy nem pozolnak. Hiszitek vagy nem ha észreveszik, hogy valaki nagy lencsével fényképezi őket már pofákat is vágnak. A Gorilla és a Chimpánz meg egyenesen a tuttodra adja grimaszokkal, (ez a jobbik eset de volt már mikor hozzánk vágtak dolgokat) hogy van-e hozzá kedve. Érdekes!





Ez a tigris kölyök olyan jól elszórakozott ezzel a nagy sörös bödönnel. Jó meleg volt, 100 fok körül és ki be ugrált a vízből a közönség nagy örömére.

Még a viziló is milyen helyes lett!

Barna pelikán.

Saturday, October 4, 2008

Halloween - Are you ready?

Octóber 31-én ünneplik Észak Amerikában a Halloween napját.
Ez eredetileg egy régi Ír ünnep amit "Shamhain" ünnepnek hívtak. Magyarul, Sámán. A régi Sámán ünnep a Gaelic kultúrából ered és a termés aratásának volt az ünnepe. Sokszor, mint a Celtic Új Év emlegetik. A hiedelem szerint Október 31-én a halott világ feljön az élők közé és tönkreteszi a termést. Kosztumöt és állarcot hordva, sokszor tüzet gyújtogatva ünnepelték, mimikálták az Evil Spiritet.
Ide, az USA-ba a 19-dik században hozták magukkal az Ír bevándorlók. Azóta ilyenkor a házakat feldiszítik, a kerteket temetőknek dekorálják. Házról , házra járnak cukorkát kéregetni, ma már főleg a gyerekek, és amelyik házban nem kapnak azt megátkozzák. Persze ez már nem ilyen komoly, mint régen. A legtöbb helyen állarcos partikat rendeznek. A gyerekek pedig este későn beöltözve járják a házakat cukorkáért. Mi is minden évben kidiszítjük a házat és összevásárolunk egy kazal cukrot, édességet, hogy ha jönnek a gyerekek legyen mit adni. Egyre kevesebb a látogató mióta rentgeteg a crime és sok rosszindulatú ember van. Elősször nagyon érdekes volt látni a sok kidiszített házat, várni a gyerekeket. Még én is beöltöztem boszorkánynak.



Természetesen nem maradhat el a Tök kivájás sem a gyerekek nagy örömére amibe aztán éjjelre gyertyát teszünk, hogy a rossz szellemeket elűzze.
A jó háziasszony ilyenkor finom Pie-t süt a kivájt tök darabokból. Én nem szoktam, igazán nem is szeretem. Magyarországon imádtam a sütő tököt gyerek koromban de itt sajnos nem lehet kapni azt az igazi édes tököt amit a dér megcsipett. Talán a Yam hasonlít hozzá ízben a legjobban. Vajjal bekenve, egészben megsütve finom édes, parázs.