Friday, March 27, 2009

KÖRÖM PÖRKÖLT - PIG FEET STEW

A sok amerikai , kinai étel után néha megkívánunk egy igazi magyar ételt is. Ma a köröm pörkölt jutott eszembe és kaptam is a kinai marketban csülköt feldarabolva. Én úgy tudom nagyon sok zselatín tartalma miatt még hasznos is. Itt Californiában túl meleg van ehhez a nehéz ételhez de azért egyszer - kétszer megengedheti magának az ember. A fiaim először immel ámmal ették hiszen ők már itt nőttek fel, és nincsenek hozzászokva a disznó láb, csirke láb stb ételekhez de a finom íze miatt hamarosan megszerették. A receptet angolul írom le, hogy akik itt születtek is értsék. Mi akik otthon éltünk úgy is tudjuk hiszen gyakori étel a magyar házaknál.KÖRÖM PÖRKÖLT - PIG FEET STEW

2-3 lb cut up pig feet and shank
1/3 cup of vegetable oil
3 onion chopped
2 head of garlic chopped
1 green pepper chopped
1 or 2 hot chile pepper slized
1 tomato chopped
1 teaspoon of caraway seed
1-2 teablespoon red paprika
2 beef Boullion Cubes ( not nessesary but I like the taste better)
pinch of marjoram, thyme,
salt, black pepper to taste

In the oil satuate the chopped onion, add garlic, green pepper, tomato, chili pepper and satuate more till pepper is soft. Add pig feet stirring for couple of minutes add red paprika and cover with water.
Add salt, black pepper, caraway seed, marjoram, thyme and bring to boil. Cover and reduce heat to simmer. Cook 2-3 hours until pig skin is very soft. Add salt if need it. I always cook the potatos separate in salted water .

Best to serve it with pickles.

Jó étvágyat!


Hal vacsora

Az orvosok azt ajánlják mindenkinek, hogy sok halat egyen, mert egészséges, főleg ha frissen van fogva. Én is elmentem "halászni" de csak a közeli Marketba. Vettem is két csomag Tilápia nevezetű hal filét.
A Tilapia épp nem a legjobban ajánlott az alacsony Mercury tartalma miatt. Ráadásul a tenyésztett Tilápia magas Omega 6 acidet tartalmaz ami káros lehet a szívbetegek részére de mégis az üzletek tele vannak vele. Nem tudom mi a magyar neve de finom fehér húsa van és nincs benne sok szálka talán ezért is kedveljük. Idáig mindig kirántottam a filéket de most a változatosság kedvéért a csomagon lévő recept szerint sütöttem ki. Mivel Asparágus szezon is van épp volt is itthon egy csomag, így az tettem körítésnek a burgonya püré mellé. A tetejére pedig olíva olajban pirított foghagyma szeleteket. Igazi finom vacsora kerekedett belőle. Lefotóztam nektek :
A hal szeleteket liszttel ősszekevert bors, só és citrom héj reszelékbe mártottam és pici olíva olajon kisütöttem. Mikor mind kisült az olíva olajhoz kevertem 2 citrom kinyomott levét és az előzőleg összeaprított csomag petrezselymet. Ezzel öntöttem le a hal szeleteket.

Az Asparáguszt megpároltam és leöntöttem a majonézes boros szósszal. A 2 evőkanál majonézhez, 1 evőkanál fehér bort, 1 evőkanál olíva olajat, sót borsot kevertem. Egy kis citrom levet is locsoltam rá így finomabb lett. A burgonya pürét én mindig vaj, tejfel vagy aludtej, só, borssal ízesítem. A foghagymát felszeleteltem és forró olíva olajban megpirítottam pár pillanatig utána öntöttem a burgonya pürére.

Próbáljátok ki igazán finom. Ha Tilápia filé nincs akkor jó más hal filé is hozzá. Gyors vacsora. Nem kell annyit panírozni a halat és nem szívja fel az olajat sem tehát egészségesebb.

Wednesday, March 18, 2009

Szines képek

Tegnap végre megjött az új nyomtatóm, Epson Stylus Photo 1900 Gyönyörű szineket nyomtat az új Ultra Chrome festékkel. A régi ami egyik napról a másikra egyszerűen csak felmonta a szolgálatot (Epson 1800) szép képeket készített de ez sokkal jobb. Olyan halk, hogy néha azt hiszem nem is nyomtat. Egyszóval meg vagyok elégedve vele és ráadásul még volt is rajta 150 dollár kedvezmény. Így végül is jó, hogy a másik elromlott. 3 év után visszavittem és a Costco az egész árat visszaadta. Ez America! Ma átdolgoztam 2-3 képet pedig inkább el kellett volna mennem olyan gyönyörű igazi californiai idő van még a rózsák is kinyíltak. Talán a hétvégén... Ezek a képek még tavaly készültek a Los Angelesi Állatkertnél.Ernyők és Kalapok:Figyelj!Ági, Nimród és Csaba: Az alligátor is tud mosolyogni!

A szines Cassowary: Olé, Olé!Kenguruk napoznak:Ez pedig a gesztenyés Rolád aminek a receptjét Verocstól kaptam. (Köszi) Nem egészen úgy sikerült, mint az eredeti recept a képen de az íze igen finom lett. Itt mások az arányok és az ízek és elég nehéz kifigurálni. Például a gesztenye massza sós volt. Még soha nem vettem így nem tudtam milyen lesz de szerencsémre a cukor és pudding por elvette a sós ízét. Puhább volt, mint amit a recept kér és így nem is lehetett felsodorni. Mondanom sem kell azért egy este elfogyott az egész!

Ide másolom nektek az eredeti receptet, próbáljátok ki:

Gesztenye rolád / 2 rúd kb. 20 szelet


Hozzávalók:

A tésztához:
6 tojássárgája,
12 dkg kristálycukor,
15 dkg liszt,
6 tojás felvert habja,
1/2 kávéskanál sütőpor


A krémhez:
10 dkg margarin,
10 dkg porcukor,
1 tasak vaníliapuding,
4 dl tej,
15 dkg gesztenyemassza

A töltelékhez: 35 dkg gesztenyemassza, kb.20dkg étcsokoládé-bevonó6 tojásból piskótatészta-masszát készítünk úgy, hogy 6dkg cukrot a sárgájához, 6 dkg -ot pedig a tojásfehérjéhez adunk. A piskóta masszát kétfelé osztjuk. Sütőpapíron egyenletesen elkenjük. 180 Celsius-fokos sütőben megsütjük, még melegen felcsavarjuk.

A margarint a porcukorral habosra keverjük, a vaníliás pudingport tejjel felfőzzük, majd langyos állapotban a krémhez adjuk, és a gesztenyemasszát hozzákeverjük.A piskótalapot kiterítjük, levesszük a sütőpapírt, majd a krémmel egyenletesen megkenjük. A maradék gesztenyemasszát kisodorjuk a tészta hosszának megfelelően, ráhelyezzük a megkent piskótára, és felcsavarjuk. Egy órán keresztül a hűtőszekrényben pihentetjük.

Gőz fölött csokoládét melegítünk, majd a piskóta roládot bevonjuk. Kihűlés után szeleteljük. Öntsünk egy kevés olajat a megmelegített csokoládéba, mert akkor a bevont gesztenye rolád külseje szép fényes lesz.

Jó étvágyat!

Monday, March 16, 2009

California Forrests

Az elmúlt nyáron Júliusban nagyon sok tűz volt a californiai hegyekben. Vasárnak a fiúk kinnt voltak motorozni a Piute Mountain Forrest-nél ahhol több mint 37 ezer acre terület égett le. Ezeket a képeket hozták de csak az elejéről, mert egészen be nem lehet menni még motorral sem. Borzalmas még így is látni a leégett fákat. Képzelem mennyi apró állat pusztúlt el a nagy tűzben. Ezeken a területeken fekete medvék és bob cat macskák is vannak sőt néha még cougart is látni ha jól tudom. Hál Istennek ők csak medve nyomot találtak amitől mindig félek bár abban reménykedek, hogy a motor nagy zajától úgy is elmenekül minden állat.

Ezen az egyforma területen nagyon könnyen el lehet tévedni ha nem figyelnek oda. Azért is van a GPS irányító (Garmin 76CSx, irtó jó kis szerkentyű nagyon ajánlom mindenkinek ha ilyen helyre megy kirándulni) a motoron. Így könnyen visszatalálnak a parkoló kocsihoz. Ez egy kicsit megnyugtat de mindig halálra izgulom magam mire haza érnek. A Nimród sisakján van a kis VholdR video camera amivel tudják felvenni azokat a helyeket ahhol járnak. Érdekes visszanézni itthon. Talán ha végre jó lesz a Jeepem én is tudok velük menni egyszer- egyszer fel a nagy fenyők közé. Már alig várom, itt Los Angeles környéken csak száraz bokrok vannak a hegyekben sajnos. Ide tettem nektek a képeket amit Csaba készített a kis Canon camerával Nimródról.
Ez az utolsó kép pedig Csaba kb. 20 évvel ezelőtt Gorman-nál. ...és persze nem tudtam megállni, hogy szinesebbé ne tegyem a kopár tájat.

Sunday, March 8, 2009

Love song for the Mockingbirds

This is just a test for converting and uploading my PPS files converted to Videos. Csak egy próba a Powerpoint videót felrakni. Kiváncsi vagyok dolgozik-e?


Sikerült csak a probléma, hogy nagyon lekicsinyiti a képeket és nem elég élesek. A zene viszont jó lett.

Friday, March 6, 2009

Egyszer volt, hol nem volt...

Az alábbi képek a most nyílló virágokról készültek és az egy szem pillangó amire egy fél órát kellett várnom a kertben, mert ha nincs nálam a gép biztos látok két három lepkét de mintha tudnák és szórakoznának velem, ahogy a gép a kezembe van már mind eltűnik. Még mindig nincs elég meleg a szokásos californiai időjáráshoz. Ma majd megfagytam! Olyan hírtelen esik le a hőmérséklet egyik óráról a másikra, hogy az ember csak azt veszi észre, hogy didereg. Így nem sok időt töltöttem kinnt. A Mocking bird énekelt több órán keresztül, hívta a párját.Vettem a múltkor vajas tésztát készen és abból kisérletezek sós süteményeket sütni. Gyorsan meg van nem kell gyúrogadni amit én igazán nem is tudok hogyan kell. Emlékszem Kismamám mindig maga gyúrta a tésztákat. Még engem is befogott néha de talán azóta sem próbáltam. Egyszer régen rétest akartam sütni, nagymama módra. Ki is nyújtottam az asztalon a tésztájat de sajnos több lyuk volt rajta mint tészta. Azért elfogyott! Már megint elkalandoztak a gondolataim. Néha eszembe jut egy egy esemény a régi időkből. Jó visszaemlékezni...

Egyszer volt, hol nem volt.... A hugom képét nem én fényképeztem csak átdolgoztam. Az idő nagyon gyorsan múlik...
1973. Már akkor is jártam az állatkertbe:Egy pár most készült kép: Ez a Forthnight Lilly a kertben.
Az új gerle pár a ficus fa tetején:

Gazánia a ház előtt: