Friday, October 30, 2009

Halloween

...maradjunk csak meg gyerekeknek. Legalább is nálunk így van. Most már nemcsak a két fiam de Ági is beállt újra gyereknek. Nem bánom! Addig jó míg nevetni tudunk. Minden évben ilyenkor Octóber 31-én ünnepeljük a Halloweent amire általában tököt illetve Pumpkint vájnak ki és égő gyertyával világítják ki, hogy elűzze a rossz szellemeket a háztól. Az idén vettem három nagy Pumpkint. Volt is nagy vájkálás, verseny nagy nevetés közben. Elég jól sikerültek a tök fejek reméljük hoznak több szerencsét, mert az idén igen csak kijárt a rúd mindenkire itt.

Thursday, October 29, 2009

Szeles napok.

Nem volt sok időm és türelmem írni a napokban, mert olyan szeles bolond napok voltak amit csak 30 éve tapasztaltam mikor még a Kuvaszom élt. Azonkívül, hogy a port vitte a szél ki be a házba hiába zártam mindent még a fákat is jól megtépte. Az utcánk elején a 60 miles sebességű szél tövestől csavarta ki a fát. Az udvaron lévő nagy fáról pedig ahhol a mókusunk fészke volt egy derék vastagságú hatalmas ág tört le az ujonnan ültetett virág ágyasra. Először a fő villanyvezeték tartotta fennt de sajnos az elfürészelés után óriási robajjal esett le a virágaim közé. A legynagyobb szélben kellett fűrészelni mivel féltünk, hogy leszakítja a villany vezetéket. Az érdekessége az volt az egésznek, hogy a hatalmas szélben való kinlódás után mikor végre kész lettünk a szelet mintha elvágták volna, abba maradt. Síri csend lett. Mindez persze késő délután történt. Sietni is kellett, hogy sötétedés előtt befejezzük ami nem ment könnyen, mert mindenki össze-vissza kiabált. Mindenkinek más és más volt az elképzelése, hogy hol és hogyan kell vágni a veszélyesen logó ágat. Én naiv azt hittem ezzel meg is ússzuk! Hát nem egészen, még a szomszéd házunkban is a lakó azzal fogadott, hogy a fa ketté hasadt és veszélyesen dől a ház felé. Kezdhettük előlről a fanyírást. Még szerencse, hogy a barátunk jártasabb a kerti munkákban és az ő segítségével azt is lenyírtuk. Én ki lettem tiltva a vágás közben, mert sokat okoskodok és nem lehet dolgozni ha sok a főnök. Tulajdon képpen ennek nagyon örültem, volt éppen más dolgom is! Ha, ha, ha.... Fotózni sem mentem, a kertet takarítottam de azért kattintottam egyet kettőt, hogy lássátok miről is írok.

Ez az első az utca végén a kicsavart fa. Ezek pedig az udvaron a kár amit a szél csinált. Jó kis munka volt megint eltakarítani.

Sunday, October 18, 2009

Silly időjárás...

Újra itt a nyár nálunk. A hét végén megint 100 fok meleg volt a Valley-ben. Végre mind túl vagyunk a Swine flue/Disznó járványon minden különösebb komplikáció nélkül. Ez is csak amolyan megfázás egy kis extrával. Igazán nem is bánom a meleget és ma már nagyon kellemes 80 fok van. Tökéletes a virágültetésre és kertészkedésre. Ilyen őszirózsa féléket, agapantus-t (Lili of the Nile-t) és sárga liliomokat vettem amit ma el fogok ültetni.

Superbells - Lavender Calibrachoa hybridChrysanthemum
...és ez lett bellőle:

Laguna de Pesce

Tuesday, October 13, 2009

Időjárás jelentés.

Megérkezett az ősz Kaliforniába is.Végre ma esett az eső amit már régen vártunk. Reméljük nem lesz bellőle vihar, árvíz és nem fog több hétig tartani, mert ahol leégtek a bokrok és fák most attól félnek, hogy föld csúszások lesznek és a szerencsésen megmaradt házakat a sár agyag ellepi. Ezért több száz család lett kilakoltatva megint.
Közben lassan mi is átvészeltük a megfázást. Szerintem egy enyhébb swine flu vagy disznó influenza volt, nem csak megfázás de lassan kilábolunk bellőle. A hét végén már kertészkedtem is Piri és Morzsika nagy örömére. Jó volt piszkálgatni egy kicsit a virágokat. Ők is segítettek ültetni. Vettem őszirózsát, pipacsot, árvácskát és más apróbb virágot remélve, hogy meg is marad mivel hűvösebb lett és esik az eső. Majd meglátjuk... egyenlőre alig látszanak ebben a nagy kertben. A régi virágaim majdnem mind elszáradtak és elfagytak tavaly, mert vagy túl meleg volt vagy fagyott ami egyáltalán nem normális itt. Még a Magnólia fám is kiszáradt. Könnyebb a digitális ecsetekkel vászonra festeni.....valahogy így:Nem voltam fotózni sehol a héten, inkább a gépemet tisztítgattam. A sensor-on volt pár piszok a tengernél való fotózás után. A legjobb tisztító a VisibleDust-tól az Arctic Butterfly. Nekem a 724 van. Nagyon egyszerű a használata és a web oldalon nagyon sok video film segítség van annak aki még nem tisztította a sensort. Én nekem sajnos most először le is kellett mosnom amitől féltem, mert könnyen elronthatja az ember, de sikerült. Megvettem a zöld (Vdust) és naracs(Smear Away) folyadékot és a hozzávaló zöld (Ultra MXD-100 Sesor Swab) pálcát. Nem a legolcsóbb de mégse kell beküldenem a gépet a Canon-hoz ami hosszabb idő.

Azért elszórakoztam a photoshop-al is egy kicsit.
Brush gallore
Workplace
Bug on my leafKét nyertes képem:
Style
Colors and windows

Sunday, October 4, 2009

Koi halak

A héten jól elkapott a megfázás nem nagyon volt kedvem semmihez. Már évek óta mindig sikerült elkerülnöm de most rámszakadt mint még soha. 4 napig csak tüsszögtem. Mindenki kerülgetett, mert nem lehet tudni, hogy disznó nátha vagy csak amolyan közönséges. Mivel lázam nem volt így úgy döntöttem, hogy csak a rendes jó kis megfázás ami talán arra is jó lesz, hogy nem kell disznó influenza oltásra mennem amit nem szeretek. Engem ne szurkáljon senki. Állítólag kötelezővé akarják tenni de az itt nehéz lesz. Én sem nagyon bízok az ilyen oltásokban. Ki tudja mivel szurkálnak össze és a végén majd valami más bajom lesz. Maradok inkább a finom tyúk húsleves, C vitamin, tea és egy jó pár foghagymás pirítós mellett.

Még utoljára a múlt vasárnap elmentem Simi Valley Vásárló Mall-ba ahol van egy szép kis tó tele Koi hallakkal. Szines jópofa halak. Szelídek, jönnek az emberhez. Jó nézni ahogy szépen nyugottan uszkálnak, nyugtató nagyon.
Így volt pár új képem amivel eltöltöttem az itthoni időt míg átdolgoztam őket. Egyenlőre csak ezt az egyet, mert többre már nem jutott az erőmből. Azért a megfázás nem kis dolog jól leveri az embert.
Az időjárás is végre megváltozott de sajnos egyszerre 20 fokkal lett hővösebb és ez is hozzájárul a sok megfázáshoz. Közben a hegyek még mindig égnek, az egyiket eloltják és kigyullad a másik, mert eső az nincs és minden csont száraz. A kertben is egyik napról a másikra sárga a fák levele, semmi átmenet és már lennt is van az egész a földön. A levegő poros és füstös a Santa Anna szél hordja a hamut és a port. Ilyenkor nem is érdemes kimenni. Az esőt várjuk de remélem nem úgy fog ránk szakadni, mint tavaly, hogy a fél város úszott. Furcsa idők...