Friday, June 12, 2009

Jury Duty

Itt csucsulok a birosagon mar reggel ota. Minden americai allampolgart behivnak egyszer egy evben erre a feledatra, amit angolul Jury Duty-nak hivnak. Reggel 8.30-tol delutan 4 oraig itt kell csucsulni es ha a bironak esetleg szuksege van rank akkor behivnak az ugyhoz es beneveznek minket jury-nek. Tudjatok mint a 12 Jury a filmben!? Nem tudom, hogy mondjak magyarul. Nem tanu hanem akik dontest hoznak az ugyekben, bunos vagy nem. Meg szerencse, hogy van ez a computer tudok mivel szorakozni egy kicsit, mert mar majdnem elaludtam. Sajnos magyar betuk nincsenek, igy ekezet nelkul kell irnom. Mar 1.30 delutan van. Hal' Istennek idaig meg nem valasztottak be es remelem nem is fognak. Ha nem akkor egy evre jo vagyok.
Ez tulajdon keppen egy nagyon jo demokratikus modszer, az alampolgarok dontenek az ugyekben es azt hagyja jova a biro. Persze az ugyvedek segitsegevel valogatjak ki az itt ulok kozul aki epp arra az ugyre megfelel. Remelem en nem!! Ugy tudom ez csak itt az USA-ban van. Sajnos nem tudok ennyit egyhelyben ulni es nem is szeretnek biraskodni senki felett sem az igaz. A masik pedig otthon is van rentgeteg dolgom ami nem varhat, igy nem a legjobbkor jon a behivas soha. Mar nem tudtam elhalasztani, nem volt tobb lehetosegem. Meg van ket oram kb. varni. Sajnos a messenger beszelo nincs berakva igy nem tudok senkivel beszelni es a telefont sem lehet hasznalni. ....es meg fotozni sem lehet!!..pedig nagyon szepen kiepitettek, parkositottak a kornyeket kinnt. Most megyek majd otthon felrakom a kepet amivel a digitalcafe.com-on ma nyertem de meg is nezhetitek itt :
Beach Storm Okay, már itthon vagyok ide teszem nektek a képet. Elengedtek mindenkit 2 órával előbb. Juhééé!!!!

1 comment:

Anonymous said...

Szia !
Nálunk ülnököknek nevezik és nem kötelző hanem önkéntes a dolog.
Egy részlet egy cikkből:

"Bárki jelentkezhet ülnöknek az önkormányzatnál, aki harminc évnél idősebb, büntetlen előéletű, nem múlt még el hetvenéves, és választójogosult. Több követelmény nincs, s nem is lehetne, hiszen nem összehangoltan válogatják ki az ülnököket, hanem a jelentkezők közül a társadalmi és érdekvédelmi szervezetek ajánlása alapján választanak, illetve a honvédség és a pedagógustársadalom delegálja képviselőit. A pártok nem jelölhetnek.

Kötelező az ülnök részvétele az első fokú büntetőeljárásban a nyolc évnél súlyosabban büntethető ügyek tárgyalásán. Az ítélethozatalban a bírót megillető jogokat gyakorolja: egy háromtagú tanácsban a két népi ülnök együtt akár még le is szavazhatja a hivatásos, képzett bírót. A másodfokú eljárásban már nem vesznek részt az ülnökök, a fellebbezéseket háromtagú bírói tanács vizsgálja meg.
A korábbi tapasztalatok szerint dolgozó, munkaviszonyban álló emberek nem szívesen állnak kötélnek, elsősorban nők, munka nélkül lévő, iskolázott emberek szeretnének ülnökök lenni a szerény javadalmazás reményében, s főként jól képzett nyugdíjasok jelentkeznek erre a posztra, így hasznosítván ráérős napjaikat.

Az ülnököt általában havi jövedelme szerint díjazzák. Ha munkanélküli, tiszteletdíjat kap. A tiszteletdíj mértéke az ülnök működésének minden napjára a bírói 1. fizetési fokozat (339 ezer forint) egy munkanapra eső összegének 25 százaléka, azaz bruttó 4036 forint."
http://www.jogiforum.hu/hirek/15740

:-)